Bendruomenės centras „Tėviškė“ turi jaukius namus

Baigiantis metams, dar viena rajono kaimo bendruomenė „įsigijo“ jaukius, dar dažais kvepiančius, bendruomeninius namus.  Liepalotų kaimo bendruomenės centras „Tėviškė“ baigė įgyvendinti projektą „Bendruomenės centro „Tėviškė“ patalpų sutvarkymas“ (sutarties Nr. LEADER-11-ŠAKIAI-02-010), kuriam parama skirta pagal Šakių krašto vietos veiklos grupės įgyvendinamą vietos plėtros strategiją.

Dar 2011 metų spalio 25 dieną Liepalotuose (Lukšių seniūnija) veikiantis bendruomenės centras „Tėviškė“ Šakių krašto vietos veiklos grupei pateikė paraišką dėl projekto „Bendruomenės centro „Tėviškė“ patalpų sutvarkymas“ paramos. Tai buvo kelerių mėnesių bendruomenės centro aktyvo darbas, kuriam mintis buvo gimusi jau prieš kelerius metus. „Mintis pagerinti bendruomenės centro patalpų būklę kirbėjo jau seniai, tik vis pinigėlių nebuvo. Pirmieji remonto darbai pradėti dar 2005 m. Po truputį lopėm ir dažėm, pakeitėm dalį langų ir grindų dangos. 2005 m., 2006 m., 2007 m., 2009 m. pirkome statybines medžiagas, elektros prekes, pakeista elektros instaliacija. Tam panaudojom Valstybės ir savivaldybės paramas, daug padėjo Lukšių seniūnas Vidas Cikana“,- šiandien prisimena aktyviausi bendruomenės nariai.

Kas anuomet buvo pagrindiniai idėjos iniciatoriai, dabar jau nepamena niekas, na o projektą, kaip reikalavo griežtos paramos teikimo taisyklės, rengė V.Sutkaitienė ir G.Ižganaitienė. Joms teko ir didžioji projekto įgyvendinimo našta, tačiau talkino ir kiti bendruomenės nariai. Parengtas projektas praėjo būtinas atrankas, o sudarius sutartį Nr. LEADER-11-ŠAKIAI-02-010 dėl projekto rėmimo, darbai galėjo virsti realybe. Numatytoms projekte veikloms buvo gauta 449 065,38 Lt parama. 27 306,50 Lt iš šios sumos kaip savo indėlį davė rajono savivaldybė, dar 17 600,00 Lt buvo užskaityti kaip pastato vertė.

Būtinybė imtis tokio rimto darbo nebuvo be pagrindo. Liepalotuose jau kuris laikas mažas gimstamumas, vyksta gyventojų senėjimo procesai, sumažėjo mokyklinio amžiaus vaikų, nebeveikia mokykla,  dažni asocialumo ir alkoholizmo faktai. Pamažu nykstanti socialinė terpė sąlygojo ir negatyvius reiškinius tarp jaunimo, kuriam vis labiau trūko užimtumo: neliko mokyklos, nėra kultūros centro, nebuvo normaliai įrengtų patalpų susibūrimams, trūko veiklos ir užimtumo.

Tačiau noro pabūti rauge liepalotiškiams netrūko, tad bendruomeniniai namai buvo viena iš teigiamų išeičių. Jų akys iškart nukrypo į bendruomenės centro valdomą astatą, kuriam reikėjo rimto remonto: jau kuris laikas buvo išdaužyti pastato langai, supuvę grindys, išklerę durys, apgriuvę krosnys, kiauras stogas, pelijančios sienos. Nebuvo vandentiekio ir kanalizacijos. Su jo renovacija bendruomenės „Tėviškė“ aktyvas siejo nemenkas kaimo gaivinimo viltis.

Na o kai buvo gauta ES parama, nuveikta nemažai darbų:  pakeista pastato stogo danga, durys, dalis langų, grindų danga, įrengtas pandusas ir nuogrinda, pastatas apšiltintas, suremontuotos ir išdažytos sienos, įrengtos pakabinamos lubos, vandentiekis ir kanalizacija, pastatyta nauja krosnis ir du židiniai bei krosnelė. Įrengta apsauginė ir priešgaisrinė signalizacijos. Projekto dėka liepalotiškiai jau turi svetainės ir virtuvės baldus, salėje kėdes, įsigijo šaldytuvą, el. viryklę, garų surinkėją, mikrobangų krosnelę, indaplovę ir skalbyklę.

Nuo šių metų balandžio naujai suremontuotose patalpose jau įvyko 11 renginių, bendruomeninės šventės, susibūrimai, kuriuose gausiai dalyvavo ir jaunimas. Per ateinančius tris mėnesius numatoma surengti dar mažiausiai penkis renginius. Naujai suremontuotose patalpose yra dušo kabina, skalbyklė, kuriomis gali pasinaudoti tie, kas tokių patogumų namie neturi. Įrengtas pandusas ir praplatintos patalpų durys - dabar bendruomenės centro patalpomis galės pasinaudoti ir neįgalūs asmenys.

Pasinaudoti ES parama pagal LEADER programą, kurią Šakiuose įgyvendina Šakių krašto vietos veiklos grupė, bendruomenės centras „Tėviškė“ ryžosi dukart. Šis projektas, „Bendruomenės centro „Tėviškė“ patalpų sutvarkymas“,- apskritai stambiausias finansine išraiška bendruomenės įgyvendintas projektas. Šiuo metu liepalotiškiai dar įgyvendina ir taip vadinamą „minkštąjį“  projektą „Liepalotų krašto žmonių aktyvinimas ir bendruomeninių renginių organizavimas“. Jau surengtos dvi šventės, vyko mokymai, įsigyti  sulankstomi lauko baldai, keptuvė ir puodas maisto gaminimui ant laužo, spalvotas lazerinis spausdintuvas ir kt.

Pajutę realią ES paramos Lietuvos kaimui naudą, liepalotiškiai šiandien tikina: Europos parama - didelė paspirtis kaimui mažinant atotrūkį nuo miesto, gerinant kaimo žmonių gyvenimo kokybę. Ir pačią Šakių krašto vietos plėtros strategiją, įgyvendinamą Šakių krašto vietos veiklos grupės, jie vertina teigiamai. „Žinoma, norint gali rasti negerumų visur. Tobulumo nėra, kaip ir neklystančių. Kad ir kaip bebūtų daroma, vis tiek atsiras nepatenkintų, nes žmonės, kaip ir jų poreikiai, labai skirtingi. O kritikuoja dažniausiai tie, kurie nieko nedaro“,- šiandien kalba „Tėviškės“ centro aktyvas.

Na o pirmosios sėkmės juos įkvepia ir ateities darbams: su nekantrumu Liepalotų kaimo bendruomenės centras laukia naujosios Šakių krašto vietos plėtros strategijos. Jų planuose bendruomenės centro pastato aplinkos sutvarkymas ir verslumo projektas.

Nuotraukos – iš bendruomenės centro „Tėviškė“ archyvo.

{vsig}naujienos/12-28{/vsig}